Straatfeest (2)

We ‘vergaderen’ met het straatbestuur op regelmatige basis. Op woensdagavond om acht uur. Bij Rinus. Met doorzichtige zetkoffie en kaas en worst. Ik geniet er wel van. Niet per se van de doorzichtige koffie of de worst of de kaas. Wel van de setting en de verhalen.

“De contributie haalden we per week op aan de deur. In centen. Dat was nog eens schrapen. We spaarden voor het straatfeest. Nu hebben ze allemaal twee auto’s, die paar tientjes merken ze niet eens.”

“In zo’n huis waar jullie nu in wonen, daar woonden ze vroeger met z’n tienen. En toen waren ze nog niet uitgebouwd. Kun je nagaan.”

Ja vroeger, toen drempels nog kuilen waren…

We zijn met z’n zessen – de twee oudjes met bij elkaar zestig jaar straatfeestervaring en vier jongeren. ‘Wij’ willen het helemaal anders doen. ‘Zij’ willen best een paar aanpassingen doorvoeren. Niet teveel, dan jagen we de trouwe klanten weg. Ze hebben wel een punt. Er zijn meer leden dan bewoners in de straat. De oude garde blijft lid, ook al zijn ze jaren terug al verhuisd. En de jongeren… die zijn niet te porren voor zo’n oubollig weekend vertier. Dat begrijpen de oudjes niet helemaal. “Het is toch gezellig?”

Het is geven en nemen, ook aan de keukentafel van Rinus. Het is net een stel IT’ers – computer says no, past niet in het systeem. Het wordt een poldermodel. Allemaal een beetje blij.

We gaan terug van drie dagen naar een avond en een dag. De optocht verdwijnt, de fanfare godzijdank ook. De spelletjes voor de (drie – meer heb ik er in de straat nooit gezien) kinderen blijven. De lunch wordt een barbecue, de kratten bier een tap. En de band blijft. Dat hoort. Bij voorkeur een lokaal besnord trio met voorgeprogrammeerde synthesizers, een oneindige lijst Nederlandstalige verzoekschlagers en weinig behoefte aan interactie met het publiek.

Dat is dan geregeld.

“Twee weken voor het feest beginnen we met versieren.”

Pardon? Hoor ik dat goed? Twee weken lang versieren? Weer zo’n traditie. Ik protesteer niet meer. If you can’t beat them, join them.

“Gezellig.”

Wordt vervolgd!
Lees ook Straatfeest (1)

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s