Travel apps en sites

We hebben Mandalay bereikt! Onze ‘Road to Mandalay’ is compleet. Het was briljant en indrukwekkend! Vooral door alle mensen die we onderweg zijn tegengekomen. Vriendelijke, opdringerige, hulpvaardige, hebzuchtige, onverstaanbare, gastvrije, kleurrijke, geïnteresseerde en vreemde mensen.

Wat ook een klein beetje heeft bijgedragen aan al die indrukken, waren handige websites en slimme apps. Een paar digitale hulpmiddelen maken het eenvoudiger om alle bijzondere plekken te bezoeken en mensen te ontmoeten.

Daarom onze meest gebruikte digitale hulpmiddelen op een rij.

Plannen
Inspirock rocks! Inspirock is ideaal om je reis te plannen. Als je los van het land of de regio waar je naartoe wilt nog geen idee hebt, kun je Inspirock zelf een voorstel laten doen op basis van een aantal voorkeuren. Je kunt je reis vervolgens helemaal zelf aanpassen en verder invullen. Inspirock geeft je suggesties welke plekken leuk zijn om te bezoeken en houdt rekening met reistijd tussen locaties in. Zo heb je binnen no time een compleet reisplan in een overzichtelijke kalender die je tot op het uur kunt bekijken, aanpassen én delen met vrienden en familie.

 

Route
Onvermijdelijk: Google Maps. Voorafgaand aan onze reis erg handig om een gevoel van afstand te krijgen tussen bestemmingen. En tijdens de reis ideaal als je even de weg kwijt bent of je een wat minder betrouwbare tuktuk driver tegen het lijf loopt.
Op Rome2rio heb je in een paar seconden inzichtelijk hoe je van A naar B kunt reizen. Auto, vliegtuig, boot, trein, bus… Rome2rio scant alle opties en linkt ook door naar sites waar je transport kunt boeken.

Vliegen
Voor (goedkope) vliegtickets hebben wij vooral Skyscanner en Google Flights gebruikt. Beide sites checken zo’n beetje alle airlines en geven je een goed beeld van je opties, de prijzen en doen suggesties voor een alternatieve reisdatum om wat geld te besparen. Check wel even hoeveel bagage je mag meenemen op je vlucht, want zeker bij de budgetmaatschappijen betaal je daar vaak apart voor.

Taxi!
Taxi nodig maar even geen zin om te onderhandelen? Of geen cash bij de hand? In de grote steden werkt Uber prima en is meestal goedkoper dan een taxi op de meter. Enige nadeel: Uber zit niet overal. Maar inmiddels zijn er zat vergelijkbare apps in de meeste landen. In Iran heb je Snapp (om te downloaden wel even je appstore omzetten naar Iran), in India heb je OlaCabs en in Zuidoost Azië Grab. Kijk bij aankomst op de luchthaven bij de bagagebanden even om je heen. Meestal vind je een reclamebord met een kortingscode voor je eerste rit.

Fijn met de trein
Niet alleen handig als je ergens wilt komen, vooral erg leuk om mee te maken en nieuwe mensen te ontmoeten. Op de meeste (toeristische) plekken vind je overal kleine reisbureautjes die jouw bus of trein voor je kunnen boeken. In India kun je een trein makkelijk zelf boeken op de website van de Indiase spoorwegen: IRCTC. Hoewel, makkelijk… als je eenmaal een account hebt aangemaakt.
De app van RailYatri gaat je vervolgens veel onnodige hanguren op Indiase stations besparen. In de ‘live train status’ kun je zien hoeveel vertraging je trein heeft en hoe laat je verwachte vertrek- en aankomsttijd is.

Slapen
Wij hebben voor bijna alle hotels en hostels de app van Booking.com gebruikt. Waarom? Groot aanbod, overzichtelijk, veel reviews en uiteraard: korting. Bij elke boeking krijg je een code voor € 15 korting voor je vrienden en voor jezelf als je vrienden met die link boeken. Vooral handig als je met meerdere mensen reist. Om en om boeken zou ik zeggen! Bij 5 boekingen in een jaar krijg je bovendien de Genius status die bij sommige hotels recht geeft of extra korting, een latere check-out of een welkomstdrankje. Enige nadeel van Booking: je wordt helemaal gek gespamd, vooral met suggesties voor hotels op een plek waar je net bent geweest. Vrij nutteloos.

Is het wat?
Even checken of dat hotel wel zo leuk is als Booking.com of de website doet voorkomen? Geen idee waar je moet eten of relaxed een biertje kunt drinken? Vraag het mensen die er al zijn geweest! En als je niet zo’n prater bent: Tripadvisor. Scan een aantal goede en vooral ook slechte reviews en je hebt een redelijk goed idee waar je aan toe bent. Filter de reviews wel even op type reiziger, want wat een gezin met kinderen fantastisch vindt, is niet per se voor jou een ideale plek.

Track and trace
Waar Inspirock helpt om je reis te plannen, houdt Polarsteps realtime via je GPS bij waar je precies bent geweest. Als je de app opent doet het suggesties om je “steps” te loggen en kun je notities toevoegen of een fotootje. Zo heb je op een leuke en hele visuele manier een archief van je reis. Ook dit kun je weer delen met je vrienden en familie zodat ze kunnen zien waar je bent. Je kunt ook reizen van anderen bekijken om inspiratie op te doen. De impact op je batterij is overigens minimaal.
Swarm is een locatie-app, vergelijkbaar met de incheck-functie op Facebook maar wat vriend-vriendelijker. Omdat het een specifieke app is, vermoei je niet continue je Facebook-vrienden met check-ins. Maar het geeft jou wel een mooi overzicht van alle plekken waar je tijdens je reis bent geweest. Leuk voor later!

VPN
Last but not least: een goede VPN. Om te Facebooken en te Whatsappen in Iran of de Oudejaarsconference van Youp van ’t Hek te zien in Myanmar. Tunnelbear en Hide.me zijn gratis maar geven je wel een beperkt aantal MB’s per maand. Wel even installeren voordat je vertrekt, omdat je voor sommige VPN-websites een VPN-verbinding nodig hebt.

Nog een tip om potentieel behoorlijk wat geld te besparen. Check regelmatig of je geboekte hostels en hotels inmiddels goedkoper zijn geworden. Vaak kun je tot een bepaalde datum gratis annuleren. En dan boek je gewoon opnieuw. Zo zaten wij de laatste week op Nusa Lembongan (Bali) nu in een luxere kamer voor een stuk minder geld.

Happy travels!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. dordt schreef:

    Dat zijn nog eens goede tips ! we gaan ze zeker gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s