Vreemde vogel

De casuaris (of kasuaris) is een vreemde vogel. Het is een loopvogel die solitair leeft in het tropisch regenwoud van Australië en Nieuw-Guinea. De vogel is bovendien nogal schuw. Vandaar dat de schattingen van het aantal levende exemplaren uiteenlopen van 1.500 tot 10.000. Puur geluk als je er een tegenkomt. Hoewel, geluk… De casuaris is sterk territoriaal en heeft nogal een opvliegend karakter. En messcherpe klauwen. Die combinatie kan dodelijk zijn. Oh ja, het is ook nog eens een alleseter…

Plaatjes zeggen meer dan praatjes.

Het programma ‘Bite Me’ van National Geographic brengt mooi in beeld hoe territoriaal deze vreemde vogels zijn.

En hier gaat het echt bijna mis…

Gaat het wel eens echt mis? Ok, ik geef toe. Ik moet ‘dodelijk’ wat nuanceren. Volgens een studie uit 2003 zijn er 150 aanvallen op mensen geregistreerd. Die hebben tot slechts één menselijke dode geleid.

Op 6 april 1926 deden Phillip McClean, 16 jaar oud, en zijn 13-jarige broertje een poging een casuaris met knuppels te vermoorden. Waarom? Dat vertelt het verhaal niet. De vogel was uiteraard niet gecharmeerd van dit geknuppel en gaf de jongste een trap. Phillip, beschermend als hij is, haalde uit wraak nog eens flink uit. Bad idea. De vogel viel aan en werkte Phillip naar de grond. Een trap in zijn nek was vervolgens voldoende. De klauw raakte een belangrijke ader in zijn nek.

So don’t mess with the cassowary!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s