De smaak van een jong blaadje

Er staat een wat vervallen loods achter de Gamma. Op het Zijdebalenterrein in Utrecht. Over een paar jaar moet hier een ‘stadswijk met allure’ staan. Voorlopig waan ik me hier meer in een scene uit een oorlogsfilm. Little Grozny. De perfecte locatie voor een gezellige familiemarkt.

De streekmarkt. Ik citeer: ‘Dé overdekte seizoensmarkt in Utrecht. Lekker voor de kookgek, voor ouders én kids. Voor foodies, liefhebbers van het betere eten. Voor wie meer wil dan wat de supermarkt te bieden heeft. Eten met een verhaal.’

En inderdaad. Een verhaal kun je krijgen. Bij elk kraampje.

De koffie is bijzonder. Want die is gemaakt van de allerbeste koffiebonen. Wekelijks vers gebrand en verpakt. In een bijzonder mooie verpakking.

Honingtomaten® zijn ook bijzonder. Dat zijn zelfs de lekkerste tomaten die op dit moment verkrijgbaar zijn. Wie eenmaal Honingtomaten® geproefd heeft, wil geen andere tomaten meer. Niet alleen volgens Honingtomaten® zelf. De tomaat-o-meter liegt er namelijk niet om. 84% van de Streekmarktbezoekers vindt de Honingtomaat® in de (bijna) blinde test de lekkerste. Cherry en Roma hebben het nakijken.

Hij lijkt oprecht verontwaardigd, de man van de azijnkraam.
‘Werk je niet met azijn?’
– Eh. Nee.
‘Je moét echt werken met azijn!’
Hij heeft nogal veel soorten azijn. Ik zie door de azijn de dressing niet meer.

Olijfolie met kleurcodes. Slim. Bedacht voor de horeca. Want dan kunnen de leerlingkoks de kleur van de olijfolie matchen met de kleur van hun snijplank. Geen bakolie meer over uw zeeduivel. De olijfolieman heeft ook proefverpakkingen. Zes smaken olijfolie in laboratoriumbuisjes. Slim gejat – hij zegt het zelf.

Truffels zijn bijzonder duur. En je kunt er van alles mee. Mayonaise mee maken bijvoorbeeld. Lekker. Maar niet om 1 uur ’s nachts bij de frietkraam op een huwelijk. Dan wil ik gewoon mayonaise. Zonder truffel. Dat geheel terzijde. Lekkere jam kun je er ook niet mee maken. Dat doe je bij voorkeur met wortelen. Aldus de truffelman.

De meest bijzondere kraam? De cresskraam. Broccolicress, knoflookcress (weetje: knoflookcress veroorzaakt geen knoflookkegel!), mosterdcress, rucolacress, komkommercress… Scheuten van planten in een bakje. Meer is het op het eerste gezicht niet. De cressman en zijn tang doen ‘t ‘m. Hij vertelt met groot enthousiasme over smaakvarianten, smaakconcentraties en smaakexplosies. Zijn tang – een hele grote pincet – plukt voorzichtig cress na cress. Om te proeven. The proof is in the eating. De smaak van een jong blaadje… Wow!

Met een slok Lingewit Johanniter nog op mijn tong stap ik de hal uit. Little Grozny ziet er ineens een stuk vrolijker uit.

De streekmarkt. Waar welgestelde dertigers met designkleuters en geitenwollensokken samen een streekappelsapje drinken. Waar design en eko hand in hand gaan. Waar elk ingredient een (ellenlang) eigen verhaal heeft…

Waar je gewoon een keer naartoe moet op je vrije zondagmiddag!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ivo schreef:

    “Designkleuter” & “Streekappelsapje”. Mooi. Mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s