10 reistips voor Iran

Waar je goed kunt slapen, lekker kunt eten en wat de mooiste plekken zijn in Iran, vind je vast in een reisgids of tijdens je zoektocht online. Na twee weken in dit land durven we daar wel een aantal praktische tips aan toe te voegen die het makkelijker en leuker maken om hier rond te reizen.

 1. Neem zoveel cash mee als je denkt te gaan besteden en nog iets meer. Op elke straathoek vind je wel een pinautomaat, maar je Nederlandse bankpas of creditcard werkt écht niet. Wat wel handig kan zijn, is dikke vrienden worden met een Iraniër met een tweede bankrekening en zijn pinpas lenen. Dan nog heb je cash nodig om die rekening te vullen.
 2. Iraniërs rekenen in Toman en Rial. Verwarrend. De bankbiljetten in Iran zijn Rial. Bijna alle prijzen worden aangeduid in Toman. 1 Toman is 10 Rial. Net als je dat een beetje doorhebt, vertelt de taxichauffeur dat je hem 10 schuldig bent. En 10 (zowel in Rial als in Toman) is niets waard. Met 10 bedoelen ze 10.000 Toman, oftewel 100.000 Rial (nu zo’n € 2,10). Snap je het nog?
 3. Leer de cijfers in Farsi. Handig als je niet bij al je aankopen wilt vragen hoeveel het kost en handig om te checken of de rekening wel klopt. Oh ja, cijfers lees je in tegenstelling tot letters wél van links naar rechts.
 4. Installeer een VPN (bijvoorbeeld Tunnelbear) op je telefoon en laptop. Veel buitenlandse sites zoals Facebook en WordPress zijn geblokkeerd. Wel handig om dat thuis al te doen, want veel VPN-sites kom je eenmaal in Iran ook niet meer op.
 5. Neem je instappers mee. Schoenen met veters kosten je al gauw een uur per dag extra tijd omdat je bijna overal waar je naar binnengaat je schoenen uit moet doen. En trek dus leuke sokken aan en verschoon ze regelmatig. Service van de zaak is dat er overal prachtige Crocs-like badslippers te leen zijn 😉
 6. Oefen thuis alvast de kleermakerszit en bouw op naar de tijdsduur van een lang diner. Heb je dat onder de knie, probeer dan dat diner naar binnen te werken zonder een duur Perzisch tapijt en je eigen kleren te bevlekken. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je ‘eettafel’ een paar uur later ook je bed is.
 7. Bekijk thuis alvast Youtube-filmpjes hoofddoek knopen. De boerenstrik onder je kin kan echt niet. Hulpmiddelen zoals speldjes en papierclips zijn toegestaan. Afhankelijk van het gebied waar je zit, kun je variëren in stijl. Nonchalant afgezakt op je achterhoofd is modern, traditioneel is een zwarte doek die al je haar bedekt.
 8. Ga vooral het gesprek aan als je op straat door een willekeurige vreemde wordt aangesproken. “Hello mister” betekent hier NIET dat ze je iets willen verkopen. Pas wel op, dit kan leiden tot een boeiend gesprek, het geven van een korte cursus Engels of anderszins spontane ontmoetingen.
 9. Stap wél bij vreemden in de auto. Tenzij het een taxichauffeur is, want die zijn ook hier niet (altijd) te vertrouwen. Maar volslagen onbekenden geven je graag een lift en geven je nóg liever een gratis tour door hun eigen stad.
 10. Als je iets aangeboden krijgt, weiger dan eerst een aantal keer voordat je het aanneemt. Als Nederlander grijp je misschien het liefst direct een freebee aan, maar dat is vrij onbeleefd. Iraniërs bieden het uit beleefdheid aan. Als na drie keer weigeren het aanbod nog staat, laat dan vooral de Hollander in je los.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. dordt schreef:

  Handig zulke tips, ook Iran staat bij ons nog op de lijst van “places to visit “. Ook weer deels herkenbaar met onze ervaringen in Oezbekistan.

  1. Guido Cramer schreef:

   Zeker een keer doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s