Incredible India

India. Het land waar alle kleuren en geuren vandaan komen. ‘Bamboozling. Love it or loathe it’, zegt Lonely Planet. I’m loving it. Het doolhof van de nauwe, overbevolkte steegjes van Oud Delhi. De ontelbare riksja’s, fietsen, rokende bussen en vrachtwagens weten elkaar feilloos te ontwijken. De heilige koe kijkt niet op of om.

Ik loop middenin de chaos, opzettelijk verdwaald in de wirwar van straatjes. Alle zintuigen wijd open.

Alles maakt herrie. Fietsen kraken, brommers en riksja’s toeteren, bussen en vrachtwagens zuchten van vermoeidheid. Een letterlijke kakofonie.

En een potpourri. Mijn neus raakt overbelast door de krachtige aromatische mix van bloemen, uitlaatgassen, urine, wierrook, zweet en kruidig eten. Ik proef het bijna. Bitter en zoet in één.

De dikke, vochtige hitte slaat neer op mijn huid. Mijn rugzak plakt zich vast aan mijn rug. Zweetdruppels glijden van mijn voorhoofd via mijn neus naar beneden. Af en toe een druppel op mijn lippen. Zout.

Overal staan handelaars. Handelaars in geuren en kleuren. Bergen dieprood chilipoeder, oranjegele kurkuma, aardebruine masala…

Ik sla een hoek om.

Ineens sta ik op de trappen van Manikarnika ghat in Varanasi. Direct aan de Ganges. Er hangt een vreemde geur. Aangebrand mensenvlees vermengd met heerlijk zoet ruikend hout. Ik zie rokende brandstapels. Lijken gewikkeld in kleurrijke doeken worden in de open lucht gecremeerd.

Tientallen mensen staan in de rivier. Te badderen, kleren te boenen, koeien te schrobben. Nog geen tien meter van ze vandaan worden de resten van de verbrande lijken in de Ganges gedumpt.

Jongetjes spelen lachend cricket tussen de koeienstront en het wasgoed dat op de zanderige ghat ligt te drogen. Ze zien me staan. Zij kijken me vragend aan. Of ik mee wil spelen? Hier?

En dan word ik wakker. Verward. Een korte siddering van afkeer gaat door me heen. Maar de fascinatie overheerst.

Incredible India. Tijd om echt te gaan…

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ivo schreef:

    Mooi stuk!
    Lijkt er echter op alsof je niet meer hoeft te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s